dimecres, 23 de febrer del 2011

Brownie de xocolata i nous


Aquesta recepta la vaig copiar del blog sopadefarigola i tot i que hi vaig fer mínimes adaptacions cal que quedi clar que tot el merit és seu. Si voleu consultar l'original la trobareu aquí. Així és tal i com jo el vaig fer:
- 200gr. de xocolata negra (70% de lindt)
- 200gr. de sucre morè
- 200gr. de mantega
- 2 cullerades soperes rases de farina
- 4 ous
- uns 100gr. de nous (la recepta original diu 200gr. i un cop menjar crec que se n'hi poden tirar més dels 100gr. que jo vaig utilitzar i seguiria sent ben bo)

Separem els rovells dels ous de les clares.
Barregem els rovells amb el sucre i batem les clares a punt de neu.
Mentrestant, fonem la xocolata al microones, a la meitat del procés hi afegim la mantega i ho acabem de fondre tot junt.
Ajuntem tots els ingredients: rovells + sucre, xocolata + mantega, farina, clares a punt de neu, i remenem perquè tot quedi ben barrejat.
Afegim les nous a la barreja, trencades a trossos no excessivament grossos.
Ho posem en un motlle (la recepta original ens diu que l'untem de mantega, jo no vaig fer-ho perquè tinc un motlle dels que es desmunten els costats i se separa bé sense untar, però si no és el cas pot ser recomenable). Ho posem al forn pre-escalfat a 140ºC. De nou, la recepta original diu durant 30 minuts i vigilant que no es cremi, jo el vaig deixar durant gairebé una hora anant punxant al centre per comprobar si era cuit. El pal em sortia sempre mullat, fins que vaig decidir que potser era la naturalesa del brownie, però sigui com sigui no va quedar, per res massa fet.
Desemotlleu-lo i deixeu-lo refredar. Tal i com ens diuen a sopadefarigola cal menjar-lo fred, i si pot ser fet del dia abans, que encara és més bo (comprovat, va sobrar-ne un tall i l'endemà al matí era boníssim).
Per decorar-lo jo vaig tirar xocolata ratllada per sobre. Vaig fer-ho quan encara era calent i la xocolata va quedar fosa però mantenint la forma de les ralladures. També vaig posar-hi algunes nous senceres que fan bonic. I quan va ser fred vaig escampar-hi una segona capa de xocolata ratllada, de manera que van quedar diferents textures a la superfície i feia molt bon efecte.
Aquest és el resultat. Molt fàcil i molt bo, i això que jo no havia fet pràcticament mai abans cap pastís!

Arròs a la cassola

Dissabte vam celebrar l'aniversari d'en Selim i vaig decidir fer arròs a la cassola perquè tinc uns mica de mono de paella però no tinc paella per fer-ne per 10. Vaig buscar qalgunes receptes per internet i vaig recuperar la recepta de la paella de la mare i a partir d'aquí vaig fer la meva versió. Els ingredients, per 10, van ser els següents:
- 1 kg d'arròs bomba
- 2 calamars
- 10 gambes
- 10 vieires
- musclos
- costelles de conill
- salxitxes de xai i bou (no per voluntat, no en vaig trobar de porc)
- 1 tomàquet gros madur però dur
- 1 pebrot vermell
- 4 carxofes
- picada d'all i julivert
- pèsols
- caldo (en el meu cas de l'escudella lleugera que sempre intento tenir congelada per menjar sopa)
- aigua dels musclos

Aquesta és la pinta de tots els ingredients preparats, menys els musclos, que estaven bullint

En una cassola hi tirem un bon raig d'oli i abans que sigui calent hi tirem els calamars tallats a rodanxes (per tant, nets). Quan aquests comencen a fregir-se hi afegim les vieires. Quan ambdós són fregits els retirem.
Al mateix oli hi tirem les costelles a trossos no gaire grossos i les salsitxes també tallades a trossos (o les podem tallar un cop cuites, així no s'escapa la carn, però en el meu cas no hi cabien perquè era una sola llarguíssima) i les fregim. Salpebrem. Un cop són a punt les retirem.
Fregim les gambes tomba-tomba i les retirem.
Ara hi tirem el pebrot tallat a tires i deixem que es fregeixi una estona, el pebrot és lent de coure. Quan ja comença a estar a punt hi afegim les carxofes tallades finetes i al cap d'una estona el tomàquet. Salpebrem.
Un cop el sofregit de tomàquet està a punt hi tornem a posar la resta d'ingredients, i ja només ens quedarà tirar l'arròs.
Mentrestant en un pot a part fem bullir els musclos fins que s'obrin, els treiem de l'aigua (jo els vaig treure de la closca també, per qüestions d'espai) i guardem l'aigua on els hem bullit.
Tirem l'arròs i remenem durant uns minuts perquè quedi ben amarat del sofregit, i seguidament hi afegim l'aigua, que ha d'estar bullint.
Diuen que si vols l'arròs sec la proporció d'aigua ha de ser de 2:1 (2 d'aigua per 1 d'arròs) i si el vols caldós de 4:1. La recepta de paella de la mare diu un pèl menys que 3:1 i jo inicialment vaig decidir fer això. Enlloc d'aigua vaig tirar caldo que tenia congelat, i com que no era suficient vaig tirar-hi també l'aigua de bullir els musclos. En total vaig tirar més del doble però menys del triple d'aigua, no ho puc dir exacte, però de totes maneres a la cassola no hi quedava més espai, així que no podia triar.
Tornem a salar i esperem que l'arròs estigui cuit, o millor encara, el retirem del foc uns moments abans de ser cuit del tot i el deixem reposar uns minuts tapat.
Tothom va dir que era molt bo!
Per acompanyar-lo vam fer una bona amanida i guacamole. I de postres brownie (també penjo la recepta) i pinxos de fruita per fer-ho baixar tot. La idea inicial era regar-los amb xocolata calenta, però entre l'arròs i el brownie finalment el que necessitavem era una mica de fruita lleugera, així que ens els vam menjar tal qual.


dilluns, 7 de febrer del 2011

mil fulls de carbassó i guacamole

Avui per dinar m'he fet milfulls de carbassó als 4 formatges. He agafat un carbassó, l'he tallat a rodanxes i les he fregit amb poc oli. n'he posat una primera capa a la plata del forn, i per sobre hi he posat formatge de cabra, feta i formatge blau (els que tenia per casa). Ho he tapat amb una segona capa de carbassons i a sobre hi he tirat parmesà ratllat. I uns 10 minuts al forn, amb gratinat final (nota: no aconsegueixo gratinar en aquest forn, de moment, tot són botonets i no entenc quina és l'opció de gratinar, però ja ho aconseguiré).


Un cop ho he menjat he vist que no atipava ni de conya i m'he fet un guacamole. Pel meu gust, encara no és perfecte, però cada cop em surt millor. Hi he posat:
- 2 avocats
- 1 tros de tomàquet
- 1 miqueta de res de ceba vermella
- una mica de cilantre
- 1 raig de llimona
- pols de bitxo
- sal
- pebre negre
- 1 raig d'oli
Tot tallat ben petitet i barrejat bo i axaifant l'avocat, fins que queda una pasta, que no ha de ser excessivament fina.


cuina al vapor

Aquest any els reis ens van portar un parell de fundes per cuinar al vapor, prèviament recomenades per l'Helena. Les trobareu a aquesta pàgina. www.lekue.es
 El cas és que és molt fàcil cuinar-hi, al forn o microones, i el menjar és molt sa i boníssim. De moment només hem fet receptes senzilles, que no val la pena explicar, però a tall d'exemple, i per mostrar-vos els estris, he volgut penjar el peix que vam fer l'altre dia.
Per en Selim ..... un peix del mar hegeni que li recorda els sabors de casa. Tan senzill com posar-lo sencer al recipient sal-pebrat i amb un raig de llimona.
Per mi truita amb bacon. Vaig posar fulles de llorer dins la truita i una mica de pbere, i la vaig embolicar amb bacon. I cap al recipient.
Ho vam posar tot al forn uns 15 minuts i llestos.
I per acompanyar, una amanida de tomàquet i formatge de cabra i vinho verde com a record del viatge a Port amb l'Eva, l'Àngels i l'Arturo.